Kvasinky In-Line Ready® Fermivin jsou vyráběny speciálním výrobním postupem, který zvyšuje jejich odolnost vůči běžným nepříznivým podmínkám, jako jsou nízké teploty a kyselost.
Kvasinky In-Line Ready® Fermivin je proto možné přidávat přímo na rmut (červené víno), čím se zlepšuje homogenizace nebo do moštu (bílé víno), což výrazně zjednodušujue proces výroby.
Kvasinky In-Line Ready® Fermivin jsou ideální pro přímé a rychlé rozkvášení.
Výhody
- 100% účinnost při přímém zakvášení
- Bezpečné a správné zakvášení - zjednodušení a zrychlení procesu výroby vína
- Snížení spotřeby energií a vody, kvasinky není nutné rehydratovat a je možné je přidat do studeného moštu, aniž by byla ohrožena jejich aktivita
Porovnání kvasinek In-Line Ready® (ILR) s klasicky vyráběnými Fermivin kvasinkami:
- Díky speciální výrobní receptuře vykazují kvasinky ILR vyšší odolnost než klasicky vyráběné kvasinky Fermivin.
- Životaschopnost kvasinek ILR je na začátku i na konci fermentace lepší než u klasicky vyráběných kvasinek Fermivin.
- Fermentační kinetika kvasinek ILR je stejná jako u klasicky vyráběných kvasinek Fermivin přidávaných po rehydrataci.
Na grafu zde můžeme vidět:
- Kvasinky řady ILR Fermivin v přímém zakvášení (zelená čára)
- Klasicky vyrobené kvasinky Fermivin s rehydratací (modrá čára)
- Klasicky vyrobené kvasinky Fermivin v přímém zakvášení (fialová čára)
Obrázek 1. Vývoj počtu životaschopných kvasinkových buněk během alkoholového kvašení při porovnávání kvasinek In-Line Ready a klasicky vyrobených kvasinek Fermivin přidaných přímo nebo po rehydrataci.
In-Line Ready® Fermivin jsou kvasinky In-Line ready Fermivin dostupné i v menších 500g balení.
Postup při manuální aplikaci ILR kvasinek
BÍLÁ A RŮŽOVÁ VÍNA | ČERVENÁ VÍNA | |
TEPLOTA | ideální teplota moštu > 15 °C | ideální teplota moštu > 15 °C ● v případě studené fermentace přidejte kvasinky až po zahřátí |
ZAKALENÍ | Přidejte 20 - 40 g/hl Extrafermu D’tox. NTU<100, 40 g/hl; 100<NTU<150, 30 g/hl; NT≥ 150, 20 g/hl, minimální hladina nezbytných esterů
|
|
DÁVKOVÁNÍ | 30 g/hl | 30 g/hl |
PŘIDÁNÍ KVASINEK | Během plnění nádrže moštem přidejte kvasinky.
|
|
VÝŽIVA | Při očkování přidejte živiny jako obvykle.
| Při očkování přidejte živiny jako obvykle.
|