Užiteční pomocníci při výrobě vína


Význam použití taninů při výrobě vína je znám již dlouho. Ačkoli se v minulosti v některých případech používaly v nadměrné míře, nové trendy zaměřené na respektování původní identity hroznů se přiklání k mnohem střídmějšímu a kontrolovanějšímu dávkování.

Tento změna přístupu byla umožněna díky lepší znalosti surovin a důkladným studiím zabývajícími se interakci taninů s moštem či vínem.

Skutečný rozdíl spočívá v pochopení potřeb vinaře a velmi cílené schopnosti taninu dosáhnout požadovaného účinku, a to i při velmi nízkém dávkování.

Díky moderním analytickým technikám bylo teprve nedávno možné plně vysvětlit způsob působení taninů ve vztahu ke stabilizaci bílkovin, oxidačních a barvicích látek, které se projevují velmi rozdílně v závislosti na jejich povaze.


V souladu s tím byly vstupní produkty vybrány a rozděleny do kategorií podle jejich specifických účinků a požadovaných aktivit, čímž byla specifikována směs, která pokrývala všechny související účinky a aktivity.


JEDEN VÝROBEK - 10 RŮZNÝCH MOŽNOSTÍ VYUŽITÍ

V minulosti se tanin používal hlavně jako čiřidlo v kombinaci s tradičními bílkovinnými flokulanty (želatinou, albuminy, kaseináty). Dnes je k dispozici velmi široká škála taninů pro různé technologické účely:

  • Pro stabilizaci barvy.
  • Jako katalyzátor oxidačně-redukčních reakcí (včetně prevence tzv. "světlé chuti").
  • Pro eliminaci thiolových sloučenin .
  • Jako antioxidant.
  • Pro antioxidační účinek (reaguje s proteinovou částí struktury oxidačních enzymů).
  • Pro přispění ke stabilitě bílkovin.
  • Pro strukturování vín.
  • Jako prevence redukce.
  • Nepřímo s SO2 pro bakteriostatický účinek.
  • Pro čiření a/nebo zjasnění v synergií s bílkovinnými prvky.

Z naší široké nabídky pro vás vybíráme:

EASYTAN HARVEST

Na maceraci červených vín, čiření a antioxidační účinek.

TAN FRUIT BLANC  

Komplexní antioxidační přípravek ochraňující typické aroma moštů, doplněný o taniny z hroznů a čaje.

TAN FRUIT ROUGE

Komplexní antioxidační přípravek pro rmuty červených vín. 

TI PREMIUM 

Strukturální tanin ve formě granulý, vyráběný z mladých čajových lístků. Prodlužuje trvanlivost vína, snižuje spotřebu SO2 a dalších antioxidantů.

PREMIUM STAB

Kombinovaný přípravek pro stabilizaci barvy, předností je vysoký antioxidační účinek, zlepšení struktury a plnosti vína.

X-PRO GRAPES

Zvyšuje výtěžnost výsledků v oblasti odkalování a zajišťuje redoxní stabilitu moštu a hotového vína.

SOLFITAN

Stabilizační produkt s antiseptickým a antioxidačním účinkem, hydrogensiřičitan amonný v tekuté formě.


Technologické poradenství


Portfolio pro výrobu vín od A do Z


Renomovaní dodavatelé

© 2024, O.K. Servis BioPro, s.r.o. - všechna práva vyhrazena