Význam použití taninů při výrobě vína je znám již dlouho. Ačkoli se v minulosti v některých případech používaly v nadměrné míře, nové trendy zaměřené na respektování původní identity hroznů se přiklání k mnohem střídmějšímu a kontrolovanějšímu dávkování.
Tento změna přístupu byla umožněna díky lepší znalosti surovin a důkladným studiím zabývajícími se interakci taninů s moštem či vínem.
Skutečný rozdíl spočívá v pochopení potřeb vinaře a velmi cílené schopnosti taninu dosáhnout požadovaného účinku, a to i při velmi nízkém dávkování.
Díky moderním analytickým technikám bylo teprve nedávno možné plně vysvětlit způsob působení taninů ve vztahu ke stabilizaci bílkovin, oxidačních a barvicích látek, které se projevují velmi rozdílně v závislosti na jejich povaze.
V souladu s tím byly vstupní produkty vybrány a rozděleny do kategorií podle jejich specifických účinků a požadovaných aktivit, čímž byla specifikována směs, která pokrývala všechny související účinky a aktivity.
JEDEN VÝROBEK - 10 RŮZNÝCH MOŽNOSTÍ VYUŽITÍ
V minulosti se tanin používal hlavně jako čiřidlo v kombinaci s tradičními bílkovinnými flokulanty (želatinou, albuminy, kaseináty). Dnes je k dispozici velmi široká škála taninů pro různé technologické účely:
- Pro stabilizaci barvy.
- Jako katalyzátor oxidačně-redukčních reakcí (včetně prevence tzv. "světlé chuti").
- Pro eliminaci thiolových sloučenin .
- Jako antioxidant.
- Pro antioxidační účinek (reaguje s proteinovou částí struktury oxidačních enzymů).
- Pro přispění ke stabilitě bílkovin.
- Pro strukturování vín.
- Jako prevence redukce.
- Nepřímo s SO2 pro bakteriostatický účinek.
- Pro čiření a/nebo zjasnění v synergií s bílkovinnými prvky.
Z naší široké nabídky pro vás vybíráme:
EASYTAN HARVEST
Na maceraci červených vín, čiření a antioxidační účinek.
TAN FRUIT BLANC
Komplexní antioxidační přípravek ochraňující typické aroma moštů, doplněný o taniny z hroznů a čaje.
TAN FRUIT ROUGE
Komplexní antioxidační přípravek pro rmuty červených vín.
TI PREMIUM
Strukturální tanin ve formě granulý, vyráběný z mladých čajových lístků. Prodlužuje trvanlivost vína, snižuje spotřebu SO2 a dalších antioxidantů.
PREMIUM STAB
Kombinovaný přípravek pro stabilizaci barvy, předností je vysoký antioxidační účinek, zlepšení struktury a plnosti vína.
X-PRO GRAPES
Zvyšuje výtěžnost výsledků v oblasti odkalování a zajišťuje redoxní stabilitu moštu a hotového vína.
SOLFITAN
Stabilizační produkt s antiseptickým a antioxidačním účinkem, hydrogensiřičitan amonný v tekuté formě.